Jellefons-leesboek.nl
leesboek 12+ gevolgen van seksueel misbruik.
HOOFDSTUK 15

 

Jelle loopt het gebouw van de GGZ binnen. Hij heeft een afspraak met een psycholoog. Al menig gesprek heeft hij gevoerd. Onderwerp is steevast wat hij van de daden van zijn vader vindt. Hoe hij nu zijn vader ziet. Soms zelfs of hij contact wil met zijn vader, want zijn vader heeft een omgangsregeling aangevraagd in het kader van de echtscheiding. Jelle wil voorlopig zijn vader niet meer zien….en als het even kan helemaal niet meer. Zijn gevoelens voor deze man zijn tegenstrijdig. Van de ene kant is het mijn vader, aan de andere kant zou een beetje vader zich nooit aan kinderen vergrijpen. En dat is nu wel gebeurd. Zo'n vader kan nooit mijn vader zijn.

Maar ja, vandaag is er weer een sessie met de psycholoog.
Hij loopt de wachtkamer binnen. Fons zit er toevallig ook. Even kijken ze onwennig naar elkaar en dan beiden om zich heen. Er is verder niemand in de wachtkamer. Jelle wil zich net omdraaien als Fons hem aanbiedt te gaan zitten.
Ik ben een half uur te vroeg.... de bus zie je. Jelle lacht zenuwachtig.
Fons kijkt hem aan en zegt: een jaar geleden zouden we niet zo raar gedaan hebben. Dan hadden we niet hier gezeten, maar aan de visvijver zitten vissen. Ik mis het wel. Ik bedoel de gezelligheid en de vriendschap. Ik zou dolgraag weer die vriendschap willen hebben.
Ze zwijgen even.
Fons, dit heb ik nooit gewild. Ik kan me niet verontschuldigen voor wat mijn vader gedaan heeft. Dat moet hij zelf doen. Mijn God hij heeft niet eens óns zijn verontschuldigingen aangeboden
Ik voel me verantwoordelijk, terwijl ik er niks aan kan veranderen. Dit is gewoon luguber.
Jij kan er niks aan doen, Jelle. Ik wil niet hebben dat jij je schuldig voelt. Ik wil dat jouw vader zich schuldig voelt. Die rotzak heeft wat kapot gemaakt. Jelle, ik wil onze vriendschap terug. Maar niet zo krampachtig als nu. Ten slotte weten we hoe we in elkaar zitten. En weet ik ook wel dat jij niet zo'n type bent als je vader.
Weer zwijgen ze even.
Fons weet jij een manier, buiten het e-maillen om, hoe we elkaar kunnen treffen zonder dat de school het te weten komt of je broer?
Wat dacht je van de GGZ? Beiden lachen om dit idee alleen al.
Ik heb eens zitten denken. Mijn Opa heeft het eigenlijk al aangeboden. Wat dacht je ervan om elkaar bij mijn opa te ontmoeten, als we er beiden aan toe zijn. Ben jij eraan toe om mij te zien?
Eigenlijk allang.
We spreken af dat we niet over die afschuwelijke troep praten. Gewoon over voetballen of vissen of zo. Je weet wel wat ik bedoel.
Deal.... dat bevalt mij best en als ik een probleem heb... dan ga ik naar je opa. Hij is een wijs man. Die moet al heel wat hebben meegemaakt.
Hij heeft veel levenservaring. Je merkt het met e-maillen.
Beiden ontspannen zich en Jelle steekt een hand uit naar Fons. Fons schudt de hand van Jelle. Deal...!
Heb je gisteren PSV - Ajax gezien. Wauw die Goal van van Basten. Cool man.
Wat dacht je wat. Ik moest wel even mijn oma en mijn moeder de deur uitwerken. Je denkt toch niet dat ik de wedstrijd van de eeuw wil missen voor een paar Goede-Tijden-Slechte-Tijden fans.
Ze lachen en nu komen de verhalen los over de wedstrijd en andere wedstrijden van de laatste tijd.
Ik ben op Judo gegaan...om mezelf te leren verdedigen. Fons kijkt even naar beneden. Voetballen.....het is de laatste sport waar ik ooit nog bij ga!
Ik weet wat je bedoelt. Ik ben op dit moment bij geen enkele sport. Ik weet niet of er nog een geschikte sport of club is waar ik mijn gezicht kan tonen zonder aangevallen te worden. Zelfs een rondje rennen buiten kan me op een regen steentjes komen staan of blauwe plekken van het vechten. Nou niet bepaalt gezond hoor.
Had jij laatst op school Fred gewaarschuwd? Als jij het was....bedankt nog. Ik meen het echt... ze hadden me afgemaakt, misschien wel vermoord.
Fons kijkt Jelle aan. Hoe weet jij dat?
Nou ...jij kon de enigste zijn die Fred... de anderen zijn zo wraakzuchtig. Die denken niet meer na. Het lijkt wel alsof ze denken dat ik... !
Ik weet wat je bedoelt. Het lijkt wel of ze vinden dat ik nog het kwaadste moet zijn op jou…...maar ik ben dat helemaal niet. Iedereen wil dat ik smerige leugens over je vertel. En als ik het niet doe, dan komen ze zelf met de wildste verhalen. Ik geloof ze natuurlijk niet. Het is moeilijk om met twee benen op de grond te blijven staan. Het lijkt wel of ze willen dat ik partij kies. Natuurlijk ben ik tegen je pa, maar niet tegen jou.
Weer zwijgen ze even.
Toch bedankt!
Heb je Andre van Duin gezien op de tv. Daar konden we vroeger zo om lachen.
Nou ik ben nog steeds fan van hem
Heb jij de laatste Arnold Zwarzenegger-film al gezien..hij moet goed zijn volgens mijn broer. Misschien komt hij gauw op video uit. Kunnen we samen naar kijken.
Laten we eerst een keer bij je opa afspreken. We maillen.
De psycholoog komt de wachtkamer binnen en Fons gaat mee. Jelle gaat kort daarop.