Jellefons-leesboek.nl
leesboek 12+ gevolgen van seksueel misbruik.
HOOFDSTUK 16

 

Opa van der Donk zit in zijn tuinstoel.

Zo hoog zomer is het lekker buiten vertoeven. De jongens zullen zo komen. Daar is Jelle al en in zijn kielzog komt Fons.
Opa vind je het goed als we in de achtertuin gaan zitten onder de perenboom?
Een goed idee, dat praat wat gemakkelijker zonder pottenkijkers.
Ik zet ondertussen de koffie.
Fons en Jelle gaan zitten.
Aarzelend kijkt Fons Jelle aan.
Heb je het al gehoord? De rechtzaak van je pa is deze week niet doorgegaan. Een of andere advocaat kon niet op de rechtzitting komen. Ze hebben de rechtzaak wel geopend of zoiets maar gelijk verdaagd.
Nu kijkt Jelle Fons aan met gefronste wenkbrauwen.
Ik wist niet eens dat er een rechtzaak zou zijn. Mijn ma en mijn oma weten het volgens mij ook niet. Ze zouden anders hartstikke gespannen en zenuwachtig zijn geweest. Mijn pa zou waarschuwen als er een rechtzaak zou komen. Dat heeft hij dan mooi verzwegen. Wil je me een plezier doen? Hou je me op de hoogte als er weer een rechtzitting komt? Niet dat ik er naar toe ga, maar ik wil het gewoon weten.
Ik hou je op de hoogte. Ik ga er zelf ook niet naartoe hoor. Ik zou hem niet eens aan durven kijken.
Opa van der Donk komt met drie kopjes koffie en speculaas.
Hebben jullie het over de rechtzaak? Weet je waar ik aan heb zitten denken? Ikzelf zou niet graag erheen willen gaan. Maar misschien kan ik iemand bereid vinden om voor ons tijdens de rechtzitting een verslag te schrijven. Dan weten we in elk geval wat er is gezegd. En hoe je vader reageert op wat de rechter of de advocaat zegt.
Ik heb al iemand op het oog. Een pastoraal medewerker die ik tijdens de ouderendag van Gaandeweg tegen ben gekomen. Die man heeft net zoals bij een dokter, ook zwijgplicht over zaken die aan hem zijn toevertrouwd. Lijkt jullie dat wat?
Het lijkt me zeker wat!
Geen enkel probleem, maar zou die man het durven doen?
Nee heb je, ja kun je krijgen. Ik ga het hem deze week nog vragen. Zo dat is alvast geregeld.
Opa vraagt: hoe staat het eigenlijk met de plannen om te verhuizen? Dat is wat ik heb begrepen van je laatste e-mail.
Mijn moeder heeft gesolliciteerd naar een baan in Sprijaart, en ze is aangenomen. We hebben een huurhuis toegewezen gekregen in Alland. Als het goed is gaan we volgende week verhuizen.
Mijn moeder heeft ook een andere school voor me gevonden in Alland zelf.
Het gebouw ziet er nog oudbolliger uit als het Thorbecke. We zien wel. Hier op school was de sfeer toch al verpest. De laatste weken op school waren een thriller. Nou maar hopen dat de oude school niets over mijn pa doorbrieft, anders ben ik jarig. Nu kan ik nog enigszins opnieuw beginnen. Heb ik nog kans dat het een beetje normaal wordt.
Mag ik je nieuwe adres van je hebben?
Jelle antwoordt: ik e-mail het wel door.
Meneer van der Donk nog bedankt voor de tips die je me gegeven hebt.
Weet je dat ik niets over pedofilie gevonden heb in de bibliotheek? Wel over incest, maar dat is niet hetzelfde.
Weet je dat laatst mijn psycholoog met zo'n rotboekje kwam aanzetten. Ik wil niet weten hoe mijn pa het heeft uitgevoerd! Ik wil weten waaróm die man dat gedaan heeft! Of hij er ooit nog vanaf komt. Ja.... over dat gedeelte wist ze niets, alleen over de slachtoffers en hoe die zich voelen weet ze wat.
Daar heb ik niks aan.
Fons gromt: die psycholoog van mij weet er ook niets van. Ik wil het niet eens weten. Ik wil dat hij gestraft wordt. Ik wil dat hij gaat verhuizen naar het andere eind van de wereld. Op een onbewoond eiland of zo. Waar hij geen kinderen lastig kan vallen.
Dat kan je rustig op je buik schrijven. Mijn pa is gehecht aan zijn geboortestreek zoals hij het altijd noemt. Dan zullen ze hem  moeten dwingen. Als hij al wilde verhuizen dan had hij het meteen gedaan. Hij zit nog steeds in zijn eigen huis.
Jongens...ik vind het tijd voor een ander onderwerp. Ik denk dat jullie het beste niet langer als tien minuten over het onderwerp praten, wanneer jullie elkaar zien. Dat houdt de sfeer zuiver en er gebeuren ook veel positieve dingen in de wereld.
Kom...ik weet dat jullie van vissen houden. Vertelde ik jullie al dat ik vorige week met mijn maat Wim aan het vissen was? Ongelooflijk…..ik heb zo'n grote snoek gevangen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Dat begrijp je natuurlijk .
Ja....als opa van der Donk op zijn praatstoel zit....! Jelle en Fons hangen aan zijn lippen en natuurlijk komen er ook wilde verhalen van hun kant.