Jellefons-leesboek.nl
leesboek 12+ gevolgen van seksueel misbruik.
HOOFDSTUK 18

 

Eerste schooldag. Weinig zin!

Jelle trapt door de regen op zijn fiets. Een of ander idioot lesrooster met nogal wat tussenuren. Nou… een goed begin is anders.
M2A op het Sint Janseniuscollege in Alland. Maar afwachten hoe mijn klasgenoten zijn. Maar hopen dat er niks is doorgeseipeld van mijn oude school. Anders kan ik het wel schudden.
Kalm blijven en mijn verhaal klaar houden. Jelle doorloopt zijn hele verhaal nog eens.
Mijn ouders zijn gescheiden en mijn ma moest verhuizen naar Alland. Of ik mijn vader zie, nee ik wil hem niet meer zien. Mijn moeder heeft hem betrapt met een andere vrouw in bed. Ze heeft hem de deur uitgezet. Het huis is van hem en dus....het is een verhaal van niks....kan ik niets beter verzinnen?
Wat als ik het gewoon bij "mijn ouders zijn gescheiden" houdt. Er zijn genoeg kinderen waarvan de ouders gewoon gescheiden zijn. Misschien is dit de beste reactie als ze er naar vragen.
Op het schoolplein is het een drukte van jawelste. Aan alle kanten hoor je de wildste verhalen over vakanties en de meest afschuwelijke onzin. Jelle kijkt om zich heen en niemand kijkt naar hem. Dan gaat de zoemer. Jelle kijkt rond en loopt met zijn lesrooster door de gang.
Klaslokaal 019K, de logica van dit schoolgebouw is ver te zoeken.
Nieuw hier? In welke klas zit je?
Jelle kijkt op van zijn lesrooster.
Ik ben Mathijs van Oosterveen en ik zit in M2A. Volgens mij heb je ons lesrooster in je hand, klopt dat ?
Ik ben Jelle Hoogendoorn, aangenaam. Weet jij waar 019K is.
Loop maar mee. We moeten snel zijn want anders zijn we te laat. En dan moeten we ons gaan melden bij de conciërge, meneer Peters, ook wel Fred genoemd. We hebben meneer Franken voor wiskunde. Die vent is pietje precies, je moet stipt op tijd binnen zijn.
Juist op tijd komen ze het klaslokaal binnen.
Bedankt Mathijs, fluistert Jelle.
Al goed.
Jelle gaat naast Mathijs zitten. Het is de laatste plek die over is. Jelle kijkt even in het rond. Meneer Franken begint de namen op te lezen. Veel tijd om na te denken is er niet en de les is zo om.
Het is  pauze.
Nieuw hier zeker? Wie ben jij en waar kom je vandaan?
Een paar jongens kijken Jelle brutaal aan.
Ik ben Jelle Hoogendoorn en ik woon sinds kort in Alland. Wie zijn jullie? Jelle probeert rustig en onverschrokken over te komen.
Ik ben Jeroen Konijn en dit is Bart Welten en dat is Jimmy Pakesh en wij wonen allemaal in Alland. Kan je een beetje voetballen? voor wie ben je?
Jelle denkt koortsachtig na. Het is belangrijk om nu de juiste club te noemen. Ik ben voor PSV en ik heb bij een voetbalclub gezeten. Bij welke club zitten jullie?
Hé....een PSVer net zoals wij. Jimmy kijkt Jelle recht aan. Hoe goed kan jij voetballen?
Ik ben een goede keeper als je dat bedoelt.
Jimmy kijkt hem doordringend aan. Eerst bewijzen. Straks hebben we gym en negen van de tien keer wil meneer Justus voetballen.
Jelle's hart klopt in zijn keel. Met veel branie komt Jelle tot de slotsom dat hij dadelijk dit stelletje een potje fatsoenlijk voetbal laat zien. De zoemer gaat.
Als Jelle bij engels zit gaat het door zijn brein: wat heb ik me in de nesten gewerkt. Wat als ik helemaal niet goed kan voetballen en zij veel beter zijn dan ik. ………
Veel te snel is het gym.
Natuurlijk heeft meneer Justus voetbal op zijn programma staan. Jeroen, Bart en Jimmy kiezen in hun groep voor Jelle. Jelle moet bewijzen dat hij goed is in keepen. Het spel begint al goed. De tegenpartij is een hele slag sterker en Jelle moet alles op alles zetten om de ballen uit zijn doel te houden. Dat lukt hem nog ook….
Mathijs speelt nu aanvallend op het doel van de tegenpartij en schiet de bal in het doel. Goal...voor het eerst lukt het dit team een doelpunt te maken. Verbijsterd staart de tegenpartij naar hun keeper. Nog feller als tevoren speelt de tegenpartij op het doel van Jelle. Maar het team van Jeroen heeft de smaak te pakken. Nog een keer scoort Jimmy en is het twee-nul voor hun team. Als de gymles is afgelopen glundert het team van Jeroen en druipt de tegenpartij af. Ze zijn nog nooit zo ingemaakt. Jelle slaakt een zucht van verlichting en lacht met zijn team mee. Schouderklopjes worden uitgedeeld en high fives. Bart vraagt Jelle of hij bij de Allandse Boys komt voetballen.
Ik kom eerst een keer kijken of het me bevalt.
Jelle fietst terug naar huis met een gevoel dat de eerste schooldag nog lang niet zo gek verlopen is. Oke..het is een begin en we moeten nog maar afwachten hoe de rest van het schooljaar verloopt.
Ik mag hopen dat ik mijn geheim kan bewaren, dat het niet uitlekt.
Mijn oude klasgenoten mogen niet achter mijn nieuwe adres komen. Hopenlijk legt niemand een link tussen mij en Gaandeweg. Dat wordt nog toneelspelen. Niemand mag erachter komen. Niemand zal erachter komen. Jelle zucht en geeft voor zichzelf toe dat dit geen gemakkelijk leven is.
Thuis gooit Jelle zijn boekentas onderaan de trap. Met een koekje en een kop koffie gaat hij naar boven. Zijn moeder werkt nog. Jelle knipt de computer aan. Eerst een e-mail naar Fons sturen.