Jellefons-leesboek.nl
leesboek 12+ gevolgen van seksueel misbruik.
HOOFDSTUK 20

 

Jelle heeft rommelig geslapen. Het probleem van Fons heeft de hele nacht door zijn hoofd gespookt.

De machteloosheid voelt hij weer. Hij weet wat Fons nu doormaakt. Een oplossing is niet zo een twee drie gevonden. Er moet toch een manier zijn om zo iemand te stoppen.Vanavond denk ik er nog maar eens over na.
Jelle blijft op zijn fiets doorpiekeren en op school dwalen zijn gedachten af naar Fons.
Als het kleine pauze is loopt Jelle door de gang naar de aula. De fotolijsten van het vorig jaar hangen tegen de muur en voor het eerst vallen de foto's op. Een paar meiden staan er giechelend naar te kijken en te wijzen. Joery is lelijk met die buitenboordbeugel. Lastig kussen met al die draadjes op zijn tanden. Eeech. Heb je die rooie al gezien....taatuutaatuu. Jelle loopt naar de fotolijsten van de eerstejaars. Quasi ongeinteresseerd kijkt Jelle naar de foto's en slinks naar de meisjes. Het mag niet teveel opvallen. Gelukkig hoepelen de dames al op en kan Jelle wat uitgebreider kijken.
Niet lang daarna valt zijn oog op een naam....Ton Dagelaat, M1A. Hé Jelle...ben je ons op de foto's aan het zoeken van vorig jaar?
Jeroen, Bart en Jimmy komen net aanlopen en stoten vriendschappelijk Jelle aan.
Dat ben ik inderdaad aan het doen en ik herken je niet Jeroen. Ben je zo veranderd?
Jeroen krijgt een hoogrode kleur. Ja een brugpieper kan veranderen. Nou en of. Ik heb een bril gehad en nu lenzen. Staat me veel beter.
In elk geval heb ik Bart en Jimmy al gevonden en hier staat ook Mathijs. Als je over de duivel hebt. Daar komt Mathijs net aan.
Hé, oude foto's aan het bekijken?  Zeg de hele klas staat zowat op deze foto.
Nieuwe foto's zijn niet meer nodig want ik plak toch niet op fotopapier. Jelle lacht.
Nou de schoolfotograaf komt volgende week.
Oh dan ben ik toch ziek. Je denkt toch niet dat ik voor gek op de foto ga staan. Moet je hier zien. Bart wijst een paar foto's aan en becommentarieert ze van smeuïge detailles. De groep ligt in een deuk van het lachen. Dan wijst hij de foto van Ton Dagelaat aan. Hier is de smerigste roddelaar van de school en gelukkig mag hij op een andere school gaan plagen. Het spookt op de andere school...waaaaah...Ton moet de steekpenningen van zijn vader wreken....waaaah....het groot familiegeheim is aan het licht gekomen...waaaah en dat kan het spook niet verdragen...waaaaah. Wees blij Jelle dat hij van school af is. Één groot lastpak minder en the Thriller continues. Wie we daar hebben. Moosje Appelwei....
Gelukkig gaat de zoemer.
Missie geslaagd en uit onverwachte hoek. De dag duurt nog lang. Dit is toeval en daar moet je gebruik van maken. Na de laatste pauze kijkt Jelle nog één keer vluchtig naar de foto van Ton Dagelaat. Specifieke kenmerken van zijn gezicht slaat hij op in zijn geheugen. En nu snel naar huis.
Eerst maar eens achter komen of dit de beruchte Ton is!
Zoals gewoonlijk is Jelle's moeder werken en heeft Jelle rustig de tijd om achter zijn computer te kruipen. Hij hoopt dat Fons online is, maar die geeft nog geen reactie. Misschien vanavond nog een keer proberen. Toch moet ik nog oppassen met die informatie. Als ik het wel begrepen heb, is die Ton een gevaarlijk mannetje. Ik wil niet graag mijn verblijfplaats in Gaandeweg bekend hebben.
Fons vindt wel een manier, een onbekende oom of zo.
's Avonds kruipt Jelle achter de computer en nu is Fons wel on-line. Het kan bijna niet missen. Dit moet over de zelfde Ton Dagelaat gaan. De beschrijving klopt in elk geval treffend. Fons scant de klassefoto in en Jelle omcirkelt het gezicht van Ton en stuurt de bijlage terug naar Fons. Nu broeden ze een plan uit, wat knap lastig is. Fons is het met Jelle eens. Ton is een gevaarlijk mannetje en ook een onbekende oom kan lastig zijn, zoniet dan toch je broer. Eerst maar eens achter zien te komen wat de vader van Ton op zijn geweten heeft. Op internet kun je van alles vinden.  Fons zoekt in het archief van het Helmonds Dagblad en Jelle neemt het Eindhovens Dagblad voor zijn rekening. Heel prettig als je snel aan de juiste informatie komt. Beiden vinden in het archief een schandaal dat gaat over steekpenningen in de gemeente Alland. Een natuurgebied waarin stukjes land als bouwgrond zijn verkocht en waar een zekere wethouder uit Alland door middel van steekpenningen zeer rijk is geworden. Nog wat gesjoemel met ontwikkelaars en een lopend onderzoek van de recherche.
Smeuig genoeg, maar kan je er iets mee doen?